EFT

Vediet dávat a prijímat

Vedieť dávať a prijímať
by Liečenie duše (Poznámky) on 24. novembra 2011 o 13:24

Vedieť prijímať je rovnako dôležité, ako vedieť dávať. Väčšina z nás nevie robiť ani jedno :)

Naučili sme sa prijímať veci s pocitom viny, pretože niekde vo vnútri vieme, že má byť na svete rovnováha a keď niečo dostaneme, mali by sme rovnako dať. A keďže nevieme, čo po nás darca môže v budúcnosti chcieť a či nám to bude po vôli, tak radšej od neho nič nechceme. Alebo sa potom danej osobe radšej vyhýbame.

Dávať nám už ide o niečo lepšie, lenže aj tu je jeden háčik. Tým, že niečo dáme, často začneme očakávať, že dostaneme naspäť. A väčšinou jednoducho nedostaneme naspäť to, čo by sme si predstavovali, koľko by sme si predstavovali, kedy by sme to chceli .... a tak vlastne vytvárame hnev. Takže sa čudujeme, že my toľko dávame druhým a prečo nefunguje známe ´čo vyšleš, to sa ti mnohonásobne vráti´ a nám sa stále nič nevracia. Ale vracia. Vracia sa nám náš hnev.

Takže ako to má celé vlastne fungovať? Hlavný princíp je, že prijímať aj dávať by sme mali voľne s vedomím, že tento tok energie nie je viazaný na konkrétne osoby. Keď mi niekto pomôže, som jednoducho vďačný (a už aj tým vraciam, pretože dávam energiu vďaky) a viem, že keď bude v budúcnosti moju pomoc niekto potrebovať, tak mu ju poskytnem. (Funguje to ako vo filme ´Pošli to ďalej´.)

Keď mne priateľ pomôže vykachličkovať kúpeľnu, nemusím uvažovať, ako mu to oplatím. Nabudúce ja susedke postrážim dieťa. Susedka niekomu preloží text z nemčiny, atď. Všetci robíme niečo, čo vieme, ide nám to ľahko a v podstate bez námahy a pomáhame tomu a vtedy, keď to niekto potrebuje. Neriešime, či je to 100% vrátené, čo sme dostali, alebo je to menej, či viac a teda ostávajú ešte podlžnosti. Jednoducho je to všetko prirodzené.

Preto, keď dostávate, prijmite to s radosťou a vďakou. Veď viete, že aj vy niekomu pomôžete, keď to bude naozaj potrebovať. Dá vám to viac ľahkosti a radosti do života a prinesie všetko, čo potrebujete.